2009. július 18.

nem ér a máskáráranejlonharisnyázás

A tutibiztos uborkaszezon jele, amikor a napilapokban feltűnik a téma: a hőség ellenére hódít a dresszkód. Elsőre az fut át rajtam, hogy persze, persze, végülis mindenki úgy bünteti magát és embertársait ebben a tikkasztóban, ahogy akarja. Aztán amikor végigolvasom a protokollszakértő penge érvelését, a hőség ellenére végigfut a hátamon a jeges veríték.



Ami első körben megmosolyogtató naivitásnak tűnik (miszerint a pénzügyi tanácsadók hitelesebbek harisnyában és hosszú ujjú ingben – kíváncsi vagyok, a világválság után ez a kijelentés mennyiben módosult?), az a második olvasásra már nemcsak nevetséges, hanem iszonyúan bosszantó is („Az önfegyelem egyre kevésbé divat manapság, a fiatalok úgy szocializálódnak, hogy mindenki azt csinál, amit akar. A szigorúan szabályozott megjelenés részben pótolhatja az esetleg hiányzó önfegyelmet” – nyilatkozta Görög Ibolya protokollszakértő a Népszabadság tegnapi cikkében. Szerinte „a jövőben egyre több cég fogja bevezetni a dresszkódot, nem csak a pénzügyi szektorban, hanem más területeken is.”).

Nézzük csak mindezt alulnézetből! Negyven fokban nejlonharisnyában, hosszú ujjú ingben és öltönyben izzadni nyilvánvalóan elég kellemetlen (és az ügyfelekben izzadtan bizalmat ébreszteni sem lehet épp könnyű). Csakhogy ezekben az esetben nyilvánvaló, hogy nem így történik a dolog. Ugyanis a dresszeseknek van egy civilizációs vívmánya azokra az esetekre, amikor nyárra fordul az idő: a csutkáig nyomott légkondicionáló. Ők nem izzadnak (dacára az időjárást figyelmen kívül hagyó öltözködésnek), ébresztik a bizalmat az ügyfelekben, mi meg mindennek megisszuk a levét. Mert azért azt senki ne gondolja, hogy a természet büntetlenül kijátszható! A birodalom visszavág. Melegedik tovább. Amíg be nem fő.

Miattam amúgy mindenki abban jár, amiben akar (pfuj, nincs bennem semmi önfegyelem!). Virgonckodjanak a nénik nyugodtan a tikkasztó hőségben is nejlonharisnyában, kiskosztümben és sminkben, a bácsik pedig hosszú ujjú ingben, öltönyben és nyakkendőben, csak vállalják a következményeit: izzadjanak szépen! Úgy szabad. Saját felelősségre izzadás = önfegyelem (ha már erre vágynak!). De más kárára nem ér a nejlonharisnyázás.

p.s.
A globális felmelegedésért nem a nejlonharisnya a hibás.

2 megjegyzés:

irisz írta...

hűű, hát ez tényleg nem szép dolog.
Ráadásul azok a gonosz dresszkódot figyelmenkívűl hagyók, akik csak egy kis pólóban rövidnaciban betérnek egy ilyen helyre, amíg a bizalmatkeltő felöltözött megoldja a pénzügyi problémáit, azalatt a légkonditól szuperjól lefagy, majd gutaütést kap kilépve a negyvenfokba. De így legalább nem éli meg a légkondik és dresszkódok szomorú következményét. :P

Frazon Zsófi írta...

de gondolom azt te is megfigyeleted, hogy a bankok előtérben elhelyezett automatáinál hódít a negyven fok! gondolom, ott a bikini a helyes dressz! vagy az úszó-dressz és a békatalp! :) aztán gondtalanul csobbanhatsz a számlaegyenlegedbe!