2009. január 12.

széfia a biztonság istennője

Először nem is értettem mi ez. Derekasan újra és újra olvastam, mire derengett valami. Amikor a tárgyat felfogtam, a használat mikéntje még mindig sántított. De éreztem, ezt érteni kell: muszáj.

Íme az alaptárgy. Első látásra a nagy magyar buchera nyomakszik belőle: leeső darabok az üzemben, ami valahogy hazakerült, hiszen még bármi lehet belőle: kerítés, edényalátét, képkeret, vagy más nélkülözhetetlen, csodálatos tárgy. Nem kell hozzá semmi különös, csak ami amúgy is van már otthon: fűrész, kalapács, csavarhúzó és egy gázpalackról működő forrasztópáka. És persze egy kis barkácsolási vágy. Mit is csináljunk ma? Na jó: legyen biciklitároló! De akkor már ne egy, hanem sok. Hiszen alapanyag van bőven – úgy alakult – és nagyvárosban élünk: sok a biciklis. Csináljunk minimum tizet: ötöt a rokonoknak, ötöt pedig a barátoknak, ha esetleg egyszerre érkeznének – a bejárattól balra és jobbra, egy-egy sorban.
Nem, nem. Rossz az irány. Ugyanis ez itt a BRFK Bűnmegelőzési Osztály és az Osztrák Bűnügyi Rendőrség együttműködésének gyümölcse: a Bike Safe. Egy különösen biztonságos, magas minőségű, ajánlott bicajrögzítési mód. A szerkezet lelke pedig a Top Key, a csodalakat, amiről csak elképzeléseink lehetnek (ugyanis nem része a kültéri szerkezetnek, de megvásárolható a Budagyöngye Üzletközpontban és a VASAS SC portáján – ez utóbbi hely az, ahol állunk). Ez csak valami olyan lehet, amitől könnybe lábad a biztonságra áhítozó ember szeme. Nem vitás. A felirat szerint, ezzel az eszményi tárggyal Ausztriában több mint 100 sípályán lehet sítalpat és snowboardot lezárni.


Egyszerűen majd megveszek, hogy lássak egyet. Sajnos az ábra alapján nem rajzolódik ki az eszményi külső.
Azt pedig már sosem tudjuk meg, hogy a nemzetközi bűnüldöző szervek ajándéka vagy ajánlásával. Hiszen csak ennyi maradt: ajá. Itt is Tilos az á…
De akárhogy is: elég rég kapirgáltak e szervek a csodaszerkezet háza táján: az egykori krómozást megette az idő vas foga, és a matrica feszessége is már a múlté.
Csak a mindenek fölött őrködő széfia istennő arcán derül a biztonság örökkévalósága. Allegorikus külseje azt sejteti: kezében a megoldás kulcsa. (Ohohó! Csak nem a titokzatos Top Key?)

2 megjegyzés:

irisz írta...

ez tipikusan egy olyan jelenség, ami igazából nincs, csak néha valakinek megjelenik, ha arra jár! Nagyon nagy szerencséd volt, talán Sefia istennő keze van a dologban :)

Frazon Zsófi írta...

vagy a dolog van széfia istennő kezében...