2011. augusztus 24.

Baklövés - de hátha valaki kisegít. KI SEGÍT?

Amikor az egyetemen még műfajismeretet, meg proszemináriumot, meg tudományos írásmű című órát tartottam, az egyik első bölcs tanácsom mindig így hangzott: sose sajnáljuk az időt arra, hogy egy szövegből kiírt jegyzet mellé még melegiben odabiggyesszük, honnan való. Mert aztán rászáll a köd. Na, akkor most rám szállt. Ezt a jegyzetet találtam egy befejezésre váró file-ban, és halvány gőzöm sincs, melyik Clifford Geertz szövegből szedtem ki. Na, hátha valaki épp ezt olvassa! Csak idemásolom, ahogy képernyőn látom: 

Geertz idézi Lévi-Strauss egy mondását (bírom a csávót), amit Thomas S. Kuhn és Michel Foucault paradigma és „episztémé” koncepcióival kapcsolatban fogalmaz meg – elsősorban a paradigmaváltásról, az egymást váltó tudományos paradigmákban ügyködő tudósok kapcsolatáról. A leírás azért jó, mert egy kicsit cinikus, nyilvánvaló, hogy saját tapasztalatból táplálkozik, abból, ahogy újító gondolatait a külvilág fogadta. Na meg arról, mennyire nem érdekel minket, amikor mások másként csinálják a tudományt. Az a tuti, ami a mi kezünkből kikerül. Miért? Vannak mások is? 

„Minden vonat a saját vágányán, a maga választotta sebességgel és irányba megy. A mellettünk haladó vonatokat, amelyek ugyanolyan sebességgel és majdnem ugyanarra mennek, mint mi, viszonylag jól láthatjuk fülkéinkből. Az ellenkező irányba haladó vonatokat azonban nem látjuk. »Csak egy homályos, elmosódó, szinte azonosíthatatlan képet érzékelünk, csak egy pillanatnyi, elmosódó foltot a látómezőben, amely semmit sem árul el magáról, és csak bosszant minket, mert megzavarja az álmodozásaink hátteréül szolgáló táj békés szemlélését.«


Mindig mondom, hogy Lévi-Straussnak egészen kiváló humora volt. Bár talán egy kicsit sok időt töltött el mítoszelemzéssel.Tehát az első zöld bekezdés a szövegkörnyezet, az idézőjelnél kezdődik Geertz, aki idézi Lévi-Strausst (belső idézet). Hm?

2 megjegyzés:

Mázsa Péter írta...

Szia Zs, először is tök jó volt a Skanzen-cikked a Múzeum Caféban, kéne beszélnünk róla, h milyen feltételekkel idézhetem vissza a Köszönetet:)) Majd hozzunk össze 1randit Mariannal együtt. Szóval a válasz: Geertz 85ben tartott egy előadást a Michigan egyetemen, The Uses of Diversity címen, ott idézte L-S http://www.amazon.com/View-Afar-Claude-Levi-Strauss/dp/0226474747/ művét: ott az idézet, a 10. oldal utolsó bekezdésének közepén kezdődik. Magyarul nem tudom, hol van. P.

Frazon Zsófi írta...

bakker, de szuper vagy! kösz!
ó, hát én köszönöm, hogy használhattam és továbbgondolhattam az ötleted! és remekül szórakoztam a bejegyzésen.
OK! persze, szívesen, ismerkedjünk. most kicsit elhúzok hűsölni, de szeptemberben újra erőre kapok. van egy ilyenem, ott egyszerűbb: frazonet@gmail.com
zs