2009. június 19.

csizma, bringa, tévé, kanapé, könyv

Aki nem strandon, hanem büdösvárosokban tölti az elkövetkezendő napokat, zsizsegjen, úgy gyorsabban telik az idő, és frissebbnek tűnik a levegő!

Először egy kis hazabeszélés: szombaton aludni sem érdemes! Múzeumok Éjszakája országszerte! A Néprajzi Múzeum kiállítási palettája is új színnel gazdagodik: a (M)ilyenek a finnek? című kiállítás nyilvános főpróbája alkalmából. Aki még sosem járt múzeumi kulisszák mögött, ne hagyja ki! A hivatalos megnyitó előtti vezetések este 7-től, 9-től és 11-től. Az 11-kor kezdődő vezetés során egy bátor és szerencsés látogató ünnepélyesen helyezheti el a kiállítás utolsó tárgyát a vitrinben. Mi lesz vajon ez a tárgy? Egy Nokia gumicsizma? Esetleg egy Fiskars hólapát? Majd megesz a kíváncsiság! Részletes program a múzeum honlapján és a muzbo blogon.

kép forrása: nokia.com

A MúzÉj kerékpáros programja a Museum Mass: az OSZK, a Magyar Nemzeti Galéria, a Mezőgazdasági és a Néprajzi Múzeum körbekerekezésével és vezetésekkel. Az utolsó helyszín a Néprajzi Múzeum, ahol a csapat tagjai között kisorsoljuk a Bringanaptár utolsó 15 számozott, aláírt példányát is (wow!).
fotó: Sarnyai Krisztina

A Paksi Képtárban néhány hete zárt be Keserue Zsolt 23_monológ című kiállítása. Kiállításkatalógus-bemutató június 24-én (jövő szerda) este hatkor a Néprajzi Múzeum Boltjában. A kötetet Simon Kati és Fenyvesi Áron ajánlja a nagyérdemű figyelmébe. Számítunk a nagyérdemű figyelmére!

kép forrása: Paksi Képtár web

Van-e olyan, hogy átlagos lengyen? A Zorka Projekt alkotói válasza tegnaptól látható a budapesti Lengyel Intézetben (Platán Galéria). A Gazeta Wyborcza lengyel napilap hetente megjelenő melléklete számára készült 2008-as fotósorozaton az alkotók felhívására önkéntesen jelentkező családok láthatók saját otthonaikban: ők átlagosnak tartották magukat. Mi pedig gondolkodhatunk! Érdemes.

kép forrása: Lengyel Intézet web

És még egy csemege a végére: az OSA (Nyílt Társadalom Archívum) izgalmas könyvkocka projektjére a Néprajzi Múzeum MaDok-program is pályázott. A speciális eljárással könyvekből készített könyvszobrok a Szabad Európa Rádió Könyvtárának fölöslegessé váló többtízezres köteteiből készültek. Kulturális intézmények pályázhattak egy-egy kocka ideiglenes tárolására, a felhalmozás, feleslegessé válás és az olvasás problémáival összefüggő kérdések középpontba állításával. Nagy örömünkre, a Néprajzi Múzeum is ideiglenes birtokosa lesz egy ilyen kockának, amelyhez ősszel szervez a MaDok-program és a Múzeum Boltja közös programot.

kép forrása: OSA web

1 megjegyzés:

irisz írta...

ennyi mindent, aszti! köszönjük!