2008. december 2.

pop, bicaj satöbbi


A Pop, csajok satöbbi (eredetileg: High Fidelity) című nagysikerű Nick Hornby regényből 2000-ben készült angol-amerikai film. A sztori egy lemezboltos srácról szól, aki két lábon járó rockenciklopédia, alkalmazottai pedig fanatikus bakelitmegszállottak, akiknek mindenről egy dal, egy lemez, egy előadó jut eszükbe, a hangulatokat zenére fordítják, bakelittel érvelnek, bakelittel fekszenek és kelnek – ez a nyelv, amit igazán beszélnek.

A Pop, bicaj satöbbi pedig a Néprajzi Múzeum 2009-es zsebnaptára, melyet ugyancsak közös élmények hoztak létre: a hétköznapi kerékpáros közlekedésben eltöltött évek, jó és rossz tapasztalatok, a városi bringás közlekedés, az élhető városi környezet melletti elkötelezettség, és persze a változtatás vágya. Kiindulópontnak a múzeum fotógyűjteményét választottuk, beállított műtermi és utcai fotókat a 20. század első feléből, életképeket és etnográfiai felvételeket a közelmúltból. Ehhez illesztettük az elmúlt években rendezett kiállításaink kerékpárral és kerékpározással kapcsolatos részleteit, majd gyűjteményünkben található kerékpáros dísz- és ajándéktárgyak fotóit, végül saját turistaképeinket, városok és utcák kerékpáros jeleit és jelzéseit. Olyan képeket válogattunk, melyeken a kerékpár egyfelől hétköznapi közlekedési eszköz, másfelől a vizsgálat, a megfigyelés és az érdeklődés tárgya, a múlt romantikusnak tetsző jelenetei mellett a mai városi kultúra egy-egy szelete. Elterjedt, mindennapi és populáris. Egyszerűen csak bicaj: amivé szeretnénk, ha válna. (Frazon Zsófia)

Péntektől (dec. 5.) kapható a Néprajzi Múzeum 2009-es bringanaptára. Minden hétre egy bringás fotó, az 1900-as évektől napjainkig. Nyalka legények, kényes-fényes menyecskék, dolgozó nők, idénymunkások, mai városi arcok és helyek, Magyarországon, Európában és Ázsiában, műteremben, utcán és piacon, fűben és betonon, kiállításban és színpadon, bicikliemelésen és csak úgy – szabadon.

Megvásárolható a muzbo-ban – a Néprajzi Múzeum Boltjában (Bp. Kossuth tér 12.), hétfő kivétel naponta, 10-18 óráig.

Bringanaptár2009
Szerkesztette: Sarnyai Krisztina és Frazon Zsófia
Grafika: Gerhes Gábor
118 oldal, 52 fényképoldal, 15x18 cm
spirálos kötés, gumiszalagos záródással
1700 Ft

11 megjegyzés:

konok írta...

olyan van, amit összefirkáltál? mert akkor azt elteszem a pestiest mellé, valamiből meg kell majd gazdagodnom:)

irisz írta...

Már a pánkón is lelkendeztem, de nem tudok eleget örvendezni. Szerintem zseniális ötlet volt. Nem igazi bringás, akinek a farzsebéből nem egy ilyen naptár lóg ki 2009-ben :))))))

Alig várom h. a saját példányomat megszerezzem! Pénteken találkozunk!!!

Frazon Zsófi írta...

írisz: igen, igen! következő lépésben akkora nadrágzsebeket varratunk, hogy beleférjen a naptár!

konok: bármit összefirkálok, amit a kezembe adnak :D

Névtelen írta...

akkor csak firkálásra szánt dolgokat fogok odaadni Neked:) azt hiszem ezt meg is beszéltük akkor.

Frazon Zsófi írta...

zsemlére gondolsz?
:)

Éva írta...

Gyerekkorom óta tudom, hogy a Mikulás jár múzeumba. Ezt a szokását nem hagyta el, és hozott egy bringás naptárat!!!! :) Köszönöm neki (?) vagy inkább annak, aki a Mikulás által küldte!

Frazon Zsófi írta...

a mikulás az egy nagyon csalafinta figura :)) örül, ha örömet okozhatott!

Névtelen írta...

Végre!!Tök szuper hogy készült egy ilyen naptár akár ha zsebbe is..
véletlenül falinaptár verziója nincsen,mert elnézegetném a konyhám falán nap mint nap!:)

Frazon Zsófi írta...

kösz! azért "zseb", mert valami igazán praktikus, hétköznapi tárgyat szerettünk volna. de ezt is ki lehet tenni hétről hétre a konyha falára! :D

Bardóczi Sándor írta...

Tehát a bringás szubkultúra már beépült a néprajzba? :) Ez gyorsan ment!

Frazon Zsófi írta...

mondjuk úgy: dolgozom rajta serényen! és csapataink egyre elszántabbak ;)