2008. június 17.

firka és foci

A Zizou-trio stencil már archív dokumentumnak számít: a szomszéd ház falán lőttem, csak ma, pedig már lassan másfél éve megyek el mellette naponta. Nem tudom mióta lakik itt Zizou, mert előbb érkezett. Nekem tetszik, bár az alkotó meglehetősen nagyvonalúan kezelte a labdazsonglőr kopaszodását.

Vannak dolgok, amihez Magyarroszágon mindenki ért. Az egyik a foci, a másik az utcai firkálás. Én nem nagyon értek egyikhez sem, de nagy türelemmel figyelem, mi lesz belőle. Egy jó meccs közben mindent odaégetek a konyhában, egy jó graffiti láttán pedig belemegyek biciklivel az út szélén parkoló autókba. Mégsem gondolom, hogy az odafigyelés káros tevékenység volna. Viszont mindkét fronton elmozdulás tapasztalható. A most zajló foci Eb ideje alatt kidolgoztam például a gyorsvacsora-projektet (itt és itt olvashatjátok), az utcai fújások és matricák láttán pedig leszállok a bicajról, és tolom - fotózni meg amúgy sem tudok fél kézzel. És innen elkezdett egy kicsit más lenni. Például észrevettem, hogy a magyar focisták nem futnak, a városról gondolkodók pedig egyáltalán nem tudják, mit is kezdjenek a firkákkal - kábé annyi velükszületett érzékenységgel figyelik, mint a belvárosi hajléktalanokat.

A foci Eb alatt az m1 stúdióbeszélgetéseket szervez, tök érdektelen, levitézlett magyar fociedzők meghívásával, akik ugyan addig sem jutottak, hogy megértessék a focistákkal, hogy dolgozni kell, a hangnem mégis roppant fölényes. Valamiért Koltai Tamás színházkritikái jutnak eszembe, aki mondjuk a Katona Ivanov előadásáról csak arról bír nyafogni, hogy Balkay milyen remek Ivanov volt anno... de addig nem jut el, hogy akkor ezt mondjuk értelmező módon elemzés tárgyává tegye, ne adj isten összevesse a mostani előadással - ha ez számára valamiért érdekes. A graffitiről pedig Bojár Iván András nyilatkozik serényen, finnyogva a Kultúrházban, hogy ami nálunk van, azért az nem egy Banksy... Ah, so! Vajon gondolkodtak már azon, hogy leszálljanak a bicajról és tolják? Csak egy rövid ideig? Vagy az veszélyt jelent, ha például észlelik a különbséget foci és alibi foci, színházkritika és intellektuális nyavalygás, esetleg graffiti és tag között?

1 megjegyzés:

Fischer Gitta írta...

hát! a tegnapi olasz-francia láttán Zizou simán falra mászhatott...