2009. május 13.

tudatos REgerenda

A hajlított szerkezetű bútor a 19. századi modern formatervezés egyik új iránya. Legismertebb példája a thonet, de olyan a neves építészek, mint Otto Wagner, Le Corbusier, Kozma Lajos és Kaesz Gyula is kísérleteztek hajlított faszerkezetű bútorok tervezésével. A 20. században a lakáskultúrába is betörtek az új anyagok, mint a fém és a műanyag. Breuer Marcell tervezői munkájának köszönhetően világszerte hódító útra indult a hajlított fémszerkezetű, csővázas bútor. A 21. századra a formai és anyagváltozatokat újabb koncepciók egészítették ki, mint például a hulladékká váló tömegtermékek nyersanyagként való újrahasznosítása. Ebbe a történetbe illeszkedik a Recycling Mission Hungary (RMH) alkotói által készített REgerenda névre keresztelt asztal is.



fotók: Shukri Dániel (RMH)

Az RMH 2007 óta munkálkodik környezettudatos hétköznapi tárgykultúra kialakításán. Tárgyaikhoz az egyre népszerűbbé váló kerékpáros kultúra folyamatosan termelődő hulladékait, fölöslegessé váló alkatrészeit használják, gazdaságos és takarékos üzemmódban: minimális hozzáadott anyag felhasználásával. Viszont annál több kreativitással, ötlettel és munkával. Az egyedi, kézzel és szerszámokkal megmunkált alapanyagokból háztartási eszközök, lakásdíszek, öltözetkiegészítők és bútorok készülnek.
A REgerenda bontott ház gerendáiból és acél kerékpárfelniből illesztett modern, mégis klasszikusan formált szobai és kerti asztal. Egy kis fűrészelés, csiszolás, csavarozás, forrasztás, és az egykor háztetőket és falakat tartó gerenda, illetve az utcai közlekedést élvezetessé és környezetbarátságossá tevő kerékpár máris újra tárgy: nappaliban, balkonon, kertben vagy teraszon. Az asztal őriz valamit a thonet íveltségéből és kerek formáiból, a csőbútor fémes csillogásából, mégis visszatükrözi a kerékpáralkatrészek formailag változatos és furfangos világát. Elegáns, tartós és térnyerő bútor, a kerékpáros kultúra, a lakáskultúra és a környezettudatos gondolkodás metszéspontjában.
Az írás a Tudatos Vásárló nyomtatásban megjelenő folyóiratához készült. A következő nyári lapszám témája a takarékoskodás és a pénz. (Az előző szám tartalmából: Utazás)

UPTUDATE: Megjelent a Pénzügyek tematikus szám. A szöveg az Otthon és család rovatban olvasható.

kapcsolódó írások:
(újra)hasznos pihenő a múzeumban
wunderkammer
ReReRe
recycling színház - a chanel kosztüm amnéziája

4 megjegyzés:

irisz írta...

az a jó, hogy ez a háttértörténet nélkül is egy lenyűgözően szép tárgy, amit rögtön hazavinnék.. nemhogy az alapanyagok múltjával megismerkedve!

már régóta őrizgetünk pár eltört és lecserélt sárhányó rögzítőt, hogy elvisszük missionéknek - hátha becserélik egy asztalra :))

Frazon Zsófi írta...

igen, szerintem is lélegzetelállító! a múzeumi gyűjteménybe épp most fogok vásárolni egyet, és hát elég nagy a kísértés...

irisz írta...

és a szűkös raktárok miatt az irodádban fogod tárolni, nehogy baja essék... majd megyek teázni! :)

Frazon Zsófi írta...

kiváló ötlet!